Ministerstvo financí navrhuje možnost, aby zaměstnanci místo stravenek mohli dostávat peníze přímo na účet. Jedná se o tzv. stravenkový paušál a tato změna je součástí daňového balíčku, který by měl platil od roku 2021.
Změnu aktuálního systému by kromě zaměstnanců mohli ocenit i provozovatelé hospod a restaurací, kteří platí na úkor svého výdělku provize pět až sedm procent stravenkovým společnostem.
Firmy by se tak mohly od roku 2021 rozhodnout, zda částku, kterou dnes platí stravenkovým firmám z hodnoty poukázky, budou dávat za stejného daňového zvýhodnění k výplatě přímo zaměstnancům. Návrh je určen zejména pro zaměstnance, kteří v tuto chvíli na stravenky nedosáhnou. Snížila by se tak administrativa související se stravenkami a odpadla by i úhrada dvouprocentní provize pro dodavatele kupónů.
V současnosti je daňově uznatelným nákladem zaměstnavatele až 55 procent ceny jídla či poskytnuté stravenky a zbylých 45 procent si hradí zaměstnanec sám z čisté výplaty.
„Nově pouze nabídneme zaměstnavatelům alternativu, jak se zbavit vysokých poplatků a zbytečné administrativy. Zaměstnancům budou moct na místo papírků přímo vyplácet peníze ve stejné hodnotě. Bude tak na svobodném rozhodnutí každého podnikatele, jestli námi připravovanou možnost využije nebo zůstane u dnešního zaběhnutého modelu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.
Dle Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) by navrhovaný stravenkový paušál měl negativní dopad na státní rozpočet zhruba v celkové výši sedm miliard korun ročně. Ministerstvo s tímto tvrzením nesouhlasí. Schillerová hovoří o navýšení maximálně ve výši dvou miliard. V současnosti daňové osvobození stravování ubírá státní kase přibližně tři miliardy korun ročně. Sedmimiliardová ztráta pro rozpočet dle výpočtů APROPOS vychází z hypotetické situace, že by zhruba jednomu milionu zaměstnanců (kteří systém podpory stravování nevyužívají) začal vyplácet paušál 50 korun denně.