V návaznosti na usnesení vlády rušíme všechna prezenční školení, která se konají do 3.11.2020. Již přihlášené účastníky postupně kontaktujeme.
INTEGRA CENTRUM s.r.o.
vzdělávací kurzy, školení, semináře

Snížení DPH u piva

2.2.2016

Ministr financí Andrej Babiš chce snížit daň z přidané hodnoty na sudové pivo. Stát by tak ročně ztratil asi 160 miliónů korun.

Daň z přidané hodnoty by se u točeného piva měla snížit ze současných 21 procent na 10 procent.  Tento návrh chce ministr financí předložit v nejbližším jednání koaliční rady. Avšak směrnice Evropské unie zakazuje zařadit prodej alkoholických nápojů do snížené sazby DPH. Ministerstvo financí to ovšem chce obejít tak, že prodej piva označí za službu spadající do kolonky restauračních a cateringových služeb, na kterou lze sníženou sazbu uplatnit.

Návrh ministerstva financí by měl být účinný od letošního července a měl by se dostat pozměňovacím návrhem do vládní novely celního zákona, jejíž součástí je i změna zákona. Nicméně koaliční partneři se k tomuto návrhu staví spíše zdrženlivě. Premiér a předseda vlády ČSSD Bohuslav Sobotka například uvedl: „Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb.“ Sociální demokracie ovšem plánuje o možnosti snížení DPH jednat, avšak upřednostňuje zlevnění základních potravin.

K návrhu se vyjádřil i předseda TOP 08 Miroslav Kalousek: „Snahou všech ministrů financí Evropské unie bylo vždycky systémově srovnávat položky DPH tak, aby byla jejich administrace co nejjednodušší. Populisté si dokážou vyzobnout jednu naprosto nepodstatnou položku, kterou se snaží populisticky prodat. Přitom to velmi zkomplikuje účetnictví a otvírá to další prostor daňovým únikům.“

Babišův návrh souvisí s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb, neboť předloha počítá se snížením DPH na nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích z 21 na 15 procent.  Zařazení točeného piva by dle ministerstva financí mělo vyrovnat tuto výhodu restauracím, které jídlo nenabízejí.

Z této změny by především měli výhody provozovatelé restaurací, kteří jsou plátci DPH. Menší provozovatelé, kteří doposud plátci DPH nejsou, bude tato změna představovat zhoršení jejich konkurenceschopnosti. Plátce totiž nakoupí s 21% sazbou, ale odvede pouze 10 % a o rozdíl může například zlevnit. Neplátce ovšem nic takového udělat nemůže.