INTEGRA CENTRUM s.r.o.
vzdělávací kurzy, školení, semináře

Stravenkový paušál

10.6.2020

V České republice používá stravenky v současné době zhruba 1,5 milionu zaměstnanců. Stejně velká skupina lidí má k dispozici závodní jídelny. Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Nejčastěji zaměstnanci dostávají stokorunové stravenky. Dle průzkumu společnosti Randstat, necelých 16 procent firem v souvislosti s koronavirovou krizí zrušilo svým lidem stravenky či dotované jídlo.

Klasické stravenky by navíc příští rok mohl nahradit stravenkový paušál. Díky paušálu by mohlo na příspěvek na stravování dosáhnout mnohem více Čechů než teď. Alespoň tak si to myslí ministryně financí Alena Schillerová. V současnosti zhruba jeden milion zaměstnanců nemá žádný obědový benefit. Stravenkový paušál by měl být jako alternativa ke stravenkám a podnikového stravování. Zavedení paušálu by mělo připravit veřejné financí o zhruba 2,3 miliardy korun.

Stravenkový paušál by měl být daňově zvýhodněný stejně jako stravenky.  Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním. Firmy by tak mohly částku, kterou dnes platí stravenkovým firmám z hodnoty poukázky, dávat k výplatě přímo zaměstnancům. Kromě papírování by tím odpadla i provize pro dodavatele stravenek.

Stávající systém stravenek vede podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy k vážným deformacím trhu. „Návrh je nepříznivou zprávou hlavně pro stravenkové firmy. Obecně by však jeho uvedení do praxe zásadní újmu nezpůsobilo, neboť podnikání těchto firem nepřináší z celospolečenského hlediska žádný výrazný užitek,“ uvedl Kovanda.

„Na stravenkový paušál nahlížíme s velkými obavami. Z průzkumů, které máme k dispozici od agentury STEM/MARK, vyplývá, že 62 procent dotazovaných restauratérů se stravenkového paušálu bojí. Pro zhruba 40 procent z nich je to opravdu likvidační záležitost, protože stravenky tvoří v době oběda pro většinu z nich až 40 procent tržeb. Celý gastrobyznys by mohl přijít až o 20 miliard korun, a to ještě nemluvím o dopadech do státních rozpočtů kvůli optimalizaci daní,“ popisuje Jakub Ryba ze společnosti Edenred.

Se stravenkovým paušálem nesouhlasí i předseda Asociace poskytovatelů poukázkových systémů (APROPOS) Miroslav Sedlák. Dle něj je návrh na zavedení paušálu další těžkou ranou pro restaurace a kantýny, které kvůli koronakrizi přijdou letos o několik desítek miliard korun.